Κολπική μαρμαρυγή

Κολπική μαρμαρυγή

Κολπική μαρμαρυγή 1920 1000 heartteam.gr

1. Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία από τις συνηθέστερες ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού. Προσβάλλει περισσότερο από το 1% του πληθυσμού και στη χώρα μας σήμερα υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περίπου 40-50 χιλιάδες άτομα με κολπική μαρμαρυγή.
Φυσιολογικά, ο καρδιακός παλμός ξεκινά από τον φλεβόκομβο που εντοπίζεται στο δεξιό κόλπο. Όταν ο φλεβόκομβος πυροδοτεί, ηλεκτρική δραστηριότητα διασπείρεται κατά μήκος του δεξιού και αριστερού κόλπου και προκαλεί τη συστολή τους. Τα ερεθίσματα ταξιδεύουν προς τον κολποκοιλιακό κόμβο, ο οποίος είναι η γέφυρα που επιτρέπει να πηγαίνουν τα ερεθίσματα από τους κόλπους στις κοιλίες. Το ερέθισμα τότε οδεύει διαμέσου των τοιχωμάτων των κοιλιών, προκαλώντας τη συστολή τους.
Στην κολπική μαρμαρυγή, πολλά ερεθίσματα ξεκινούν και εξαπλώνονται στους κόλπους. Ο ρυθμός που προκύπτει είναι αποδιοργανωμένος, ταχύς και ανώμαλος. Επειδή τα ερεθίσματα ταξιδεύουν στους κόλπους με ακανόνιστο τρόπο, οι κόλποι είναι ανίκανοι να συσταλούν με κανονικό ρυθμό.
Ο σφυγμός είναι τελείως άρρυθμος γι’ αυτό και παλαιότερα ονομαζόταν πλήρης αρρυθμία. Όταν η μέση συχνότητα του άρρυθμου σφυγμού κυμαίνεται περί τις 70-100 σφύξεις το λεπτό, τότε η κολπική μαρμαρυγή πρακτικά δεν προκαλεί ενοχλήματα στον άρρωστο. Αντίθετα, εάν η μέση συχνότητα είναι ιδιαίτερα υψηλή άνω των 130 παλμών, τότε τα συμπτώματα είναι έντονα.

2. Τι προκαλεί κολπική μαρμαρυγή και ποιες είναι οι μορφές της;

Συχνότερες αιτίες:
1. Υπέρταση
2. Στεφανιαία νόσος
3. Βαλβιδοπάθεια
4. Χρόνια νόσος των πνευμόνων
5. Καρδιακή ανεπάρκεια – Μυοκαρδιοπάθεια
6. Υπερθυρεοειδισμός
7. Περικαρδίτιδα

Σε τουλάχιστον 10% των περιπτώσεων, καμία υποκείμενη καρδιοπάθεια δεν ανευρίσκεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να σχετίζεται με αλκοόλ, κατάχρηση καφέ, ορισμένα φάρμακα, ηλεκτρολυτικές ή μεταβολικές διαταραχές, ή σοβαρές λοιμώξεις. Τέλος υπάρχουν οι περιπτώσεις εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, στις οποίες δεν ανευρίσκεται ούτε πρόβλημα καρδιάς ούτε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για μονήρη (lone) κολπική μαρμαρυγή.
Στην πράξη υπάρχουν τρείς μορφές κολπικής μαρμαρυγής:

Α. Παροξυσμική. Διαρκεί λιγότερο από 1 εβδομάδα και αποκαθίσταται
Β. Εμμένουσα. Διαρκεί περισσότερο από 1 εβδομάδα και συνεχίζεται επ’ αόριστον χωρίς ιατρική παρέμβαση
Γ. Χρόνια κολπική μαρμαρυγή

3. Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής;

Τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: Αίσθημα παλμών, φτερούγισμα, αίσθημα υπερκόπωσης, ζάλη, λιποθυμία, πόνο στον θωρακα, δύσπνοια.

4. Είναι επικίνδυνη η κολπική μαρμαρυγή;

Πολλοί άνθρωποι ζουν για χρόνια με κολπική μαρμαρυγή χωρίς προβλήματα. Για πολλά χρόνια η κολπική μαρμαρυγή θεωρούνταν μία αβλαβής διαταραχή. Εν τούτοις, τώρα είναι γνωστό ότι η χρόνια κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα:
Σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις είναι δυνατόν να εγκατασταθεί η κολπική μαρμαρυγή με 170-200 σφύξεις το λεπτό, οπότε ο ασθενής μπορεί να πάθει οξύ πνευμονικό οίδημα ή να πέσει δραματικά η πίεσή του και να λιποθυμήσει χάνοντας τις αισθήσεις του. Όμως η σοβαρότερη επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο. Και τούτο γιατί τόσο το πνευμονικό οίδημα όσο και η λιποθυμία με απώλεια των αισθήσεων κατά κανόνα αντιμετωπίζονται. Αντίθετα το εγκεφαλικό επεισόδιο εάν είναι εκτεταμένο, πέραν του ότι απειλεί άμεσα τη ζωή του ασθενούς, αφήνει εγκεφαλική και σωματική αναπηρία, γεγονός που μεταφράζεται σε αλλοίωση της προσωπικότητας και γενικότερα του τρόπου και της ποιότητας ζωής του αρρώστου.
Η χρόνια κολπική μαρμαρυγή χωρίς θεραπεία συνοδεύεται με αύξηση του κινδύνου για θάνατο.

5. Πώς διαγιγνώσκεται η κολπική μαρμαρυγή;

Η κολπική μαρμαρυγή διαγιγνώσκεται με:
• ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα)
• Holter ρυθμού

6. Πώς θεραπεύεται η κολπική μαρμαρυγή;

Ο σκοπός της θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής είναι:
• να επανέλθει φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.
• να υπάρχει έλεγχος καρδιακής συχνότητας.
• πρόληψη απο την δημιουργία θρόμβων και εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου.

7. Φάρμακα

Από πλευράς ιατρικής αντιμετώπισης η χορήγηση φαρμάκων που να διασφαλίζουν συχνότητα καρδιακών παλμών, που κυμαίνεται μεταξύ 70-90 αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Έτσι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ενός πνευμονικού οιδήματος ή απώλειας αισθήσεων. Παράλληλα χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα, που έχουν στόχο να μην αφήνουν το αίμα να πήζει μέσα στην καρδιά και να δημιουργούνται θρόμβοι. Οι θρόμβοι συνήθως δημιουργούνται μέσα στους κόλπους όταν είναι διατεταμένοι και ιδιαίτερα τον αριστερό. Όταν μάλιστα υπάρχει και στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας, τότε η πιθανότητα να δημιουργηθεί θρόμβος μέσα στον κόλπο πολλαπλασιάζεται. Ο θρόμβος μέσα στον κόλπο αποτελεί την αιτία των εμβολικών επεισοδίων στον εγκέφαλο και τα άλλα όργανα, καθώς τμήματα του θρόμβου αποσπώνται και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, φθάνουν στα διάφορα όργανα και φράζουν τις αρτηρίες τους.

Ανάκτηση φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού:
Πολλά φάρμακα είναι διαθέσιμα για την ανάκτηση και διατήρηση ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Αυτά τα φάρμακα (αντιαρρυθμικά) περιλαμβάνουν την κινιδίνη, την προκαϊναμίδη, τη δισοπυραμίδη, την ατενολόλη, τη μετοπρολόλη, την προπαφενόνη, τη σοταλόλη και την αμιωδαρόνη. Πιθανότατα χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο, όταν πρωτοχρησιμοποιούνται αυτά τα φάρμακα, έτσι ώστε να ελέγχεται προσεκτικά ο καρδιακός ρυθμός.

Έλεγχος καρδιακής συχνότητας:
Ό έλεγχος της καρδιακής συχνότητας μπορεί να γίνει με τη χορήγηση βήτα-αναστολέων και αναστολείς διαύλων ασβεστίου.

Πρόληψη θρόμβων και εγκεφαλικού:
Αντιπηκτικά η αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα όπως η κουμαρίνη (Sintrom) χορηγούνται για να μειώσουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων η εγκεφαλικού. Όταν χρησιμοποιείται κουμαρίνη, χρειάζονται αιματολογικές εξετάσεις για να εξασφαλιστεί ότι η πηκτικότητα του αίματος είναι σε ασφαλές και αποτελεσματικό επίπεδο. Μερικοί ασθενείς μπορεί να λάβουν ασπιρίνη και κλοπιδογρέλη αντί κουμαρίνης.

Χρήσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής
Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κολπικής μαρμαρυγής θα πρέπει να:
• περιορίσουν ή και να διακόψουν την κατανάλωση καφέ, τσαγιού,
αναψυκτικών που περιέχουν καφεΐνη
• περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ
• είναι προσεκτικοί και να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν λάβουν κάποιο φάρμακο καθώς ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν τον καρδιακό ρυθμό.

8. Παρεμβάσεις

Όταν τα φάρμακα αποδειχθούν ανίκανα να διορθώσουν ή να ελέγξουν την κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να χρειασθεί κάποια παρέμβαση:

Ηλεκτρική καρδιομετατροπή
Μετά τη χορήγηση μιας βραχείας δράσης αναισθησίας, χορηγείται ηλεκτρικό σοκ στο θωρακικό τοίχωμα το οποίο επαναφέρει το φυσιολογικό ρυθμό.

Κατάλυση με καθετήρα
Σε περιπτώσεις ασθενών πού εμφανίζουν πολύ συχνές υποτροπές οι οποίες δεν μπορούν να προληφθούν με φάρμακα, μπορεί να γίνει στο Ηλεκτροφυσιολογικό Εργαστήριο μία ειδική επέμβαση που ονομάζεται κατάλυση (καυτηριασμός) των εκτόπων εστιών, πού πυροδοτούν την δημιουργία της Κολπικής Μαρμαρυγής. Η Απομόνωση και κατάλυση των πνευμονικών φλεβών γίνεται με ειδικούς καθετήρες που διέρχονται μέσω της μηριαίας φλέβας στην καρδιά. Οι καθετήρες χρησιμοποιούνται και για τη χορήγηση ενέργειας (κατάλυση) και για τη χαρτογράφηση (ψάξιμο για ηλεκτρικά ερεθίσματα που πυροδοτούν την ανωμαλία, που προκαλεί την κολπική μαρμαρυγή). Η ενέργεια που χορηγείται από τον καθετήρα στην περιοχή που συνδέει τον κόλπο με την πνευμονική φλέβα προκαλεί μία κυκλική ουλή. Η ουλή σταματά όλα τα ερεθίσματα που πυροδοτούνται μέσα στην πνευμονική φλέβα και έτσι εμποδίζει την εμφάνιση της κολπικής μαρμαρυγής.

Τσούγκος Ηλίας
Καρδιολόγος MD, PhD
Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας EUC
Διευθυντής ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής , Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ

Επιλογές Απορρήτου

Μπορείτε να ορίσετε τις προτιμήσεις σας συγκατάθεσης και να προσδιορίσετε με ποιους τρόπους θέλετε να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα σας σύμφωνα με τους παρακάτω σκοπούς. Μπορείτε να ορίσετε τις προτιμήσεις σας για εμάς, ανεξάρτητα από αυτές για τους τρίτους συνεργάτες μας. Κάθε σκοπός συνοδεύεται από μια περιγραφή, ώστε να γνωρίζετε με ποιους τρόπους χρησιμοποιούμε, εμείς και οι συνεργάτες μας, τα δεδομένα σας.

Για λόγους απόδοσης και ασφάλειας χρησιμοποιούμε το Cloudflare
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ
Το Cloudflare χρησιμοποιεί τα cookies _cflb, _cf_bm και _cfduid για να μεγιστοποιήσει τους πόρους δικτύου, να διαχειριστεί την επισκεψιμότητα και να προστατεύσει τους ιστότοπους των πελατών μας από κακόβουλη επισκεψιμότητα.

 

Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε το προσαρμοσμένο περιεχόμενο.

 

Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τον κώδικα παρακολούθησης του Google Analytics.
Το Google Analytics είναι ένα εργαλείο που βοηθά τους ιδιοκτήτες ιστοτόπου να μετρήσουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με το περιεχόμενο του ιστότοπου. Καθώς ένας χρήστης περιηγείται σε ιστοσελίδες, το Google Analytics παρέχει ετικέτες JavaScript (βιβλιοθήκες) για τους ιδιοκτήτες ιστοτόπων για την καταγραφή πληροφοριών σχετικά με τη σελίδα που έχει δει ο χρήστης, για παράδειγμα, η διεύθυνση URL της σελίδας. Οι βιβλιοθήκες JavaScript του Google Analytics χρησιμοποιούν τα cookies HTTP για να "θυμούνται" τι έχει κάνει ένας χρήστης σε προηγούμενες σελίδες / αλληλεπιδράσεις με τον ιστότοπο.

 

Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τις γραμματοσειρές Google.
Οι Γραμματοσειρές Google καταγράφουν αρχεία των CSS και των αιτημάτων αρχείων γραμματοσειράς και η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα διατηρείται ασφαλής. Οι συνολικοί αριθμοί χρήσης παρακολουθούν πόσο δημοφιλείς οικογένειες γραμματοσειρών είναι και δημοσιεύονται στη σελίδα αναλυτικών στοιχείων. Χρησιμοποιούμε δεδομένα από τον ανιχνευτή ιστού της Google για να εντοπίσουμε ποιοι ιστότοποι χρησιμοποιούν γραμματοσειρές Google. Αυτά τα δεδομένα δημοσιεύονται και είναι προσβάσιμα στη βάση δεδομένων BigQuery της γραμματοσειράς Google. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πληροφορίες που συλλέγει η Google και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται και διασφαλίζεται, ανατρέξτε στην Πολιτική Απορρήτου της Google.

 

Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τους Χάρτες Google.
Για τους χρήστες του API Χάρτας Ενσωμάτωσης Χαρτών, η Google χρησιμοποιεί ανώνυμα cookies για να καθορίσει τον αριθμό μοναδικών χρηστών του API. Η Google συγκεντρώνει επίσης στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους τύπους λειτουργιών που χρησιμοποιούνται από το προϊόν των Χαρτών.


Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τις ενσωματώσεις βίντεο.
Οι πάροχοι των βίντεο (π.χ. YouTube, Vimeo) μπορεί να συλλέγουν δεδομένα για τους χρήστες και να κάνουν καταγραφή πληροφοριών που βοηθά να μετρήσουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με το περιεχόμενο του ιστότοπου. Ενεργοποιώντας τις ενσωματώσεις βίντεο, αποδέχεστε τους όρους χρήσης που αναφέρει κάθε πάροχος στη στην πολιτική απορρήτου του.

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.