Για τον Ιατρό

Συνεχής ενημέρωση.
Αδιάκοπη εξέλιξη. Δυνατή υγεία.

Η συνεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις στην καρδιαγγειακή νοσολογία αποτελεί βασική υποχρέωση και άμεση προτεραιότητα κάθε υπεύθυνου ιατρού.

Στην ιστοσελίδα αυτή δίνεται η ευκαιρία να έχετε πρόσβαση στα νεότερα δεδομένα σχετικά με τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις τους.

Η προσπάθεια για την απόκτηση της ουσιαστικής γνώσης είναι ιδιαίτερα επίπονη δεδομένης της πληθώρας των πληροφοριών που «κατακλύζουν» το διαδίκτυο.

Επιδίωξή μας είναι να συμβάλλουμε στην άμεση και έγγυρη ενημέρωσή σας με γνώμονα τα σημαντικά και θεμελιώδη τα οποία φιλοδοξούμε να διατυπώνουμε με σαφή και περιληπτικό τρόπο.

Εκπαιδευτικό υλικό

Η υγεία της καρδιάς
Σωματική άσκηση μετά το έμφραγμα 1920 1280 heartteam.gr
Σωματική άσκηση μετά το έμφραγμα

Σωματική άσκηση μετά το έμφραγμα Η επίδραση της περιπατητικής καρδιακής αποκατάστασης στα καρδιαγγειακά συμβάματα μέσω μιας μακροπρόθεσμης μελέτης παρακολούθησης, είχε ως στόχο να αξιολογηθεί η…

Η υγεία της καρδιάς
Μαγνητική τομογραφία καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια 1920 1355 heartteam.gr
Μαγνητική τομογραφία καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια

Απεικόνιση στην καρδιακή ανεπάρκεια – Ποια η επιπρόσθετη αξία της μαγνητικής τομογραφίας Τα τελευταία χρόνια η μαγνητική τομογραφία καρδιάς αποτελεί τον θεμέλιο λίθο στην εκτίμηση…

Η υγεία της καρδιάς
Αρτηριακή υπέρταση 1920 1280 heartteam.gr
Αρτηριακή υπέρταση

Σύγκριση τιμών αρτηριακής πίεσης αυτομετρούμενη στο σπίτι, σε ένα μη επιτηρούμενο ιατρικό γραφείο και σε ένα συμβατικό επιτηρούμενο ιατρικό γραφείο Η αυτομετρούμενη αρτηριακή πίεση (BP)…

Ιατρικές υπηρεσίες

Οι ιατρικές υπηρεσίες της Heart Team διακρίνονται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Preceptorship

Για πληροφορίες σχετικά το συνέδριο μας, τις αξίες, τη σημαντικότητα και τη συχνότητα διεξαγωγής του, συμπληρώστε την αίτηση για εκδήλωση ενδιαφέροντος.

  Θέλετε να λαμβάνετε
  τα νέα μας;

  Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης η ομάδας μας σας προτείνει να εγγραφείτε ως μέλη για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό και να παρακολουθείτε τις δράσεις της κλινικής μας.

  mobile

  Θέλετε να λαμβάνετε
  τα νέα μας;

  Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης η ομάδας μας σας προτείνει να εγγραφείτε ως μέλη για να λαμβάνετε ενημερωτικό υλικό και να παρακολουθείτε τις δράσεις της κλινικής μας.

  Καρδιολογική κλινική

  Η Καρδιολογική Κλινική αποτελείται από έμπειρους και εξειδικευμένους Καρδιολόγους οι οποίοι είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν όλα τα καρδιολογικά περιστατικά όλες τις ημέρες και ώρες του χρόνου. Οι ασθενείς νοσηλεύονται σε ένα σύγχρονο και φιλικό περιβάλλον όπου παρακολουθούνται συνεχώς από τους Ιατρούς, ενώ ταυτόχρονα έχουν πρόσβαση στις πλέον σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους.

  Η υγεία της καρδιάς

  Διαγνωστικά εργαστήρια

  Εργαστήριο αναίμακτων τεχνικών

  Το Εργαστήριο Ηχωκαρδιολογίας είναι εξοπλισμένο με σύγχρονο τεχνολογικό ιατρικό εξοπλισμό και πραγματοποιούνται οι παρακάτω εξετάσεις:

  Ηχωκαρδιογράφημα (Triplex καρδιάς):
  Η συγκεκριμένη εξέταση μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την λειτουργία και τη δομή της καρδιάς.
  Στο εργαστηριό μας πραγματοποιείται καταγραφή των ροών με τη μέθοδο Doppler, τμηματική και συνολική παραμόρφωση του μυοκαρδίου (strain), καθώς επίσης και απεικόνιση του αορτικού τόξου και της ανιούσας αορτής.

  Τριδιάστατο Ηχωκαρδιογράφημα:
  Το τρισδιαστατο ηχωκαρδιογράφημε προσφέρει ευκρινέστερη ανατομική διερεύνηση και εκτιμάται με μεγαλύτερη ακρίβεια η λειτουργικότητα της αριστερής κοιλίας.

  Διοισοφάγειο ηχωκαρδιογράφημα:
  Η παραπάνω διαγνωστική εξέταση συστήνεται σε περιπτώσεις διερεύνησης εγκεφαλικών επεισοδίων από καρδιολογικά αίτια, ύπαρξης ή μη θρόμβων, βαλβιδοπαθειών, επικοινωνιών αλλά και καρδιακών όγκων.

  Stress echo με δοβουταμίνη (Δυναμική Ηχωκαρδιογραφική Μελέτη):
  To Stress Echo είναι μια από τις πιο σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις, μέσω της οποίας με την χρήση των υπερήχων, ο Ιατρός μπορεί να διαγνώσει την ύπαρξη ή όχι στεφανιαίας νόσου, να ελέγξει την βιωσιμότητα του μυοκαρδίου σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από στεφανιαία νόσο αλλά να γίνει και πρόγνωση ασθενών με παράγοντες κινδύνου όπως το θετικό οικογενειακό ιστορικό, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία και η αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση.
  Είναι γρήγορη και ασφαλής εξέταση και πραγματοποιείται με πρωτόκολλο φόρτισης με δοβουταμίνη, χορήγησης παράγοντα ηχωαντίθεσης (ειδικού σκιαγραφικού) και χορήγηση β-αναστολέα ενδοφλεβίως.

  Stress echo με εργομετρικό ποδήλατο ή κυλιόμενο τάπητα:
  Η συγκεκριμένη εξέταση συστήνεται για να διερευνηθούν καρδιακές παθήσεις όπως οι παθήσεις των καρδιακών βαλβίδων, των υπερτροφικών μυοκαρδιοπαθειών αλλά και για έλεγχο ισχαιμίας και διερεύνηση συμπτωμάτων δύσπνοιας.

  Μαγνητική τομογραφία καρδιάς: Η συγκεκριμένη εξέταση συστήνεται για να διερευνηθούν καρδιακές παθήσεις όπως οι μυοκαρδιοπάθειες και η μυοκαρδίτιδα, καθώς και για τη 3D απεικόνιση της καρδιάς και την ακριβή ανατομία της στα πλαίσια προεπεμβατικού ελέγχου (π.χ. Κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής). Γνωματεύεται από εξειδικευμένο καρδιολόγο της ομάδας μας.

  Αξονική στεφανιογραφία.: Η συγκεκριμένη εξέταση αναδεικνύει την ανατομία των στεφανιαίων αγγείων αναίμακτα και έχει ένδειξη σε ασθενείς μετρίου κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Γνωματεύεται από εξειδικευμένο καρδιολόγο της ομάδας μας.

  Στο Εργαστήριο Κοπώσεων και Καταγραφών Πίεσης και Ρυθμού, διενεργούνται με σύγχρονα μέσα όλες οι εξετάσεις που αφορούν στην καρδιολογία,

  Πιο συγκεκριμένα:
  Δοκιμασία κοπώσεως σε κυλιόμενο τάπητα (test κοπώσεως) το οποίο πραγματοποιείται σε Εργαστήριο με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό ακολουθώντας τα πρωτόκολλα κόπωσης.

  Καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κοπώσεως σε εργομετρικό ποδήλατο το οποίο διενέργειται κυρίως σε ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και μυοκαρδιοπάθειες με σκοπό την εκτίμηση του λειτουργικού σταδίου των ασθενών.

  Δοκιμασία ανάκλισης για διερεύνηση συγκοπτικών επεισοδίων βασιζόμενο στα πιο σύγχρονα πρωτόκολλα.
  24ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος (holter ρυθμού) το οποίο ανιχνεύει τυχόν αρρυθμίες και άλλες καρδιακές παθήσεις.
  24ωρη καταγραφή αρτηριακής πιέσεως (holter πιέσεως) σε συνεργασία με το Ειδικό Ιατρείο Υπέρτασης.
  Ελέγχοι και ρυθμίσεις βηματοδοτικών και απινιδωτικών συστημάτων

  Αιμοδυναμικό εργαστήριο
  Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλες τις ήμερες και ώρες του έτους όλους τους πάσχοντες από στεφανιαία νόσο, δομικές – συγγενείς καρδιοπάθειες τόσο σε θεραπευτικό όσο και σε διαγνωστικό επίπεδο.
  Πραγματοποιείται στεφανιογραφία (έτσι απεικονίζονται οι αρτηρίες της καρδιάς και εκτιμάται η ύπαρξη και η έκταση στεφανιαίας νόσου).
  Διενεργείται με προσπέλαση από το χέρι και την κερκιδική αρτηρία (ελάχιστα επεμβατική) με την οποία δεν υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο λίγες ώρες μετά το τέλος της εξέτασης.
  Επίσης, διενεργείται πλήρης αιμοδυναμικός-απεικονιστικός έλεγχος δεξιών και αριστερών καρδιακών κοιλοτήτων για την διάγνωση βαλβιδοπαθειών, ανευρυσμάτων αορτής, καρδιακής ανεπάρκειας, συγγενών καρδιοπαθειών και πνευμονικής υπέρτασης καθώς και αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent στις στεφανιαίες αρτηρίες, όταν διαπιστώνονται σημαντικές στενώσεις.

  Επίσης διενεργείται διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (TAVI) από εξειδεικευμένη ομάδα επεμβατικών καρδιολόγων.

  Επεμβατική Ηλεκτροφυσιολογία (Ablation/Κατάλυση αρρυθμιών – Εμφυτεύσιμες συσκευές)
  Στην κλινική πραγματοποιείται ολόκληρο το φάσμα των επεμβάσεων της σύγχρονης ηλεκτροφυσιολογίας, κατάλυση απλών και σύνθετων αρρυθμιών (υπερκοιλιακές ταχυκαρδίες, κολπική μαρμαρυγή, κοιλιακή ταχυκαρδία, εκτακτοσυστολική αρρυθμία) με τη χρήση των πλέον σύγχρονων μεθόδων ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης, ενώ παρέχεται επίσης η δυνατότητα εμφύτευσης βηματοδοτών, απινιδωτών, υποδόριων απινιδωτών (S-ICD) και αμφικοιλιακών βηματοδοτών – απινιδωτών για προχωρημένα στάδια καρδιακής ανεπάρκειας.

  Παράλληλα, η κλινική πρωτοπορεί με την δυνατότητα βηματοδότησης του δεματίου του His και τοποθέτησης βηματοδοτών άνευ καλωδίων.
  Παρακολούθηση και έλεγχος βηματοδοτών και απινιδωτών πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση.

  Η υγεία της καρδιάς

  Ειδικά κέντρα

  Κέντρο καρδιακής ανεπάρκειας

  Ειδικό ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας

  Το ιατρείο καρδιακής ανεπάρκειας λειτουργεί με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την επάνοδο σε καθημερινές δραστηριότητες, τον καθορισμό των ορίων ασφαλείας για άσκηση, την έγκαιρη διάγνωση παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με αιφνίδια συμβάματα, τη μείωση της ανάγκης για νοσηλεία εκτάκτως, τον προγραμματισμό εξετάσεων και διαχρονική παρακολούθηση με σκοπό εγκαίρως φαρμακευτικές ή επεμβατικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν ή αποκαθιστούν την λειτουργία της καρδιάς στο επίπεδο μέγιστης προβλεπόμενης απόδoσης.

  Ειδικό ιατρείο καρδιο-ογκολογίας

  Η επιβίωση από τον καρκίνο έχει βελτιωθεί στη σύγχρονη εποχή με την ανάπτυξη νεότερων πιο εξελιγμένων θεραπειών. Ορισμένες όμως από τις θεραπείες για τον καρκίνο είναι δυνατό να προκαλέσουν βλάβη στην καρδιά. Αυτή η πιθανότητα αυξάνεται σε άτομα υψηλού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο στόχος του Ιατρείου Καρδιο-ογκολογίας είναι να αναγνωρίζεται έγκαιρα η πιθανή τοξική επίδραση στην καρδιά της θεραπείας του καρκίνου και να αποτρέπεται η εγκατάσταση μόνιμης βλάβης χρησιμοποιώντας σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους.
  Στο Ιατρείο Καρδιο-ογκολογίας εξετάζονται ασθενείς οι οποίοι:
  • πρόκειται να αρχίσουν θεραπεία για καρκίνο και έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο
  • πρόκειται να αρχίσουν θεραπεία για καρκίνο και λαμβάνουν αγωγή για καρδιαγγειακή νόσο
  • υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία και αναπτύσσουν συμπτώματα αδυναμίας, κατακράτηση υγρών, πόνο στο στήθος, αρρυθμία ή ζάλη
  • έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο στο παρελθόν και αναπτύσσουν κάποιο νέο καρδιολογικό πρόβλημα
  • έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο στο παρελθόν και έχουν ανάγκη για επεμβατική ή χειρουργική θεραπεία
  • έχουν προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια που οφείλεται σε προηγηθείσα χημειοθεραπεία για καρκίνο και έχουν ανάγκη για εξειδικευμένη αντιμετώπιση
  • εμφανίζουν όγκους της καρδιάς

  Ειδικό ιατρείο καρδιακής αποκατάστασης

  Τα προγράμματα καρδιακής αποκατάστασης (cardiac rehabilitation) περιγράφονται σαν μακροπρόθεσμα προγράμματα που περιλαμβάνουν ιατρική (καρδιολογική) εκτίμηση και παρακολούθηση, συνταγογράφηση άσκησης υπό ιατρική επίβλεψη, τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου, εκπαίδευση και συμβουλευτική των ασθενών. Τα προγράμματα αυτά φιλοδοξούν να μειώσουν τις σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις των καρδιακών παθήσεων, να μειώσουν τον κίνδυνο για αιφνίδιο θάνατο και επανέμφραγμα, να ελέγξουν τα συμπτώματα των ασθενών, να σταθεροποιήσουν ή/και να αναστρέψουν την αθηροσκληρωτική διαδικασία και να βελτιώσουν την φυσική και ψυχολογική κατάσταση των ασθενών που πέρνουν μέρος σ’αυτά.

  Τα προγράμματα αυτά βασίζονται στη πολυπαραγοντική προσέγγιση του καρδιαγγειακού ασθενούς και την οργανωμένη αποθεραπεία του από ειδικούς επιστήμονες υγείας που συντονίζουν και επιβλέπουν την προσπαθεια του. Το επιστημονικό προσωπικό που θα πρέπει να περολαμβάνεται σε ένα κέντρο καρδιακής αποκατάστασης είναι : Ένας καρδιολόγος ειδικευμένος σε προγράμματα αποκτάστασης με γνώσεις εξειδικευμένης καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, ένας ψυχίατρος, μια νοσηλεύτρια, ένας εργοφυσιολόγος και ένας φυσικοθεραπευτής, ένας κλινικός διαιτολόγος, και ένας γραμματέας.

  Κέντρο Γυναικείας Καρδιάς

  Ειδικό ιατρείο Γυναικείας Καρδιάς

  Το Κέντρο Πρόληψης Γυναικείων Καρδιολογικών Νοσημάτων (Κέντρο Γυναικείας Καρδιάς) ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δεκέμβριο του 2015 στη Β΄ Καρδιολογική Κλινική του ENHC και συνεχίζει στη ΣΤ΄ Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Η αναγκαιότητα δημιουργίας του οφείλεται στο γεγονός ότι οι γυναίκες και τα καρδιαγγειακά νοσήματα που εμφανίζουν, διαφέρουν σε σχέση με τους άντρες, τόσο στην εμφάνιση όσο και στην αντιμετώπιση. Το κέντρο Γυναικείας Καρδιάς δημιουργήθηκε με σκοπό την ενημέρωση και την ολιστική αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων που αφορούν τη γυναικεία καρδιά. Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικό ρόλο παίζει το άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και ο τελευταίας τεχνολογίας υλικοτεχνικός εξοπλισμός του κέντρου.

  Ειδικό ιατρείο καρδιο-μεταβολισμού

  Ο Σακχαρώδης Διαβήτης και οι λοιπές συναφείς μεταβολικές διαταραχές (παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο), αποτελούν πλέον μια επιδημία, αφορούν ένα μεγάλο ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές επηρεάζοντας παράληλα και την ποιότητα ζωής. Η αντιμετώπισή τους είναι πολυπαραγοντική, πρακτικά αφορά ολόκληρη ομάδα ιατρών και συνεργατών και οφείλει να είναι απόλυτα εξατομικευμένη. Η σύγχρονη θεώρηση της Διαβητολογίας/Μεταβολισμού (integrated metabolism) αφορά την ολιστική αντιμετώπιση του ατόμου με νόσο ή παράγοντες κινδύνου για αυτήν, και ξεπερνά κατά πολύ την παλαιότερη θεώρηση της απλής  “ρύθμισης” της τιμής του σακχάρου αίματος.

  Στα πλαίσια αυτά στην καρδιά ενός σύγχρονου νοσοκομείου, υπάρχει μια ομάδα ιατρών καρδιολόγων και διαβητολόγων με σκοπό την σταθερή αλληλεπίδραση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες ειδικότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του μεταβολικού ασθενούς. Δηλαδή από κοινού και ταυτόχρονα ο ασθενής εξετάζεται από τους δύο εμπλεκόμενους ιατρούς για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου.

   

  Κέντρο Προληπτικής Καρδιολογία

  Το Κέντρο Προληπτικής Καρδιολογίας μελετά τη σχέση μεταξύ των «κλασσικών» αλλά και των νεότερων παραγόντων κινδύνου, για την εκδήλωση καρδιαγγειακού συμβάματος με την πρόγνωση και θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων. Στον τομέα της πρόληψης καλύπτονται και ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως οι παχύσαρκοι, προαθλητικοί έλεγχοι κ.ά. Επίσης λειτουργούν ειδικά ιατρεία τα οποία προσφέρουν εξειδικευμένη θεραπεία και αποκατάσταση.

  Ειδικό ιατρείο Στεφανιαίας Νόσου

  Το ιατρείο στεφανιαίας νόσου έχει σκοπό την παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας στους ασθενείς με διαγνωσμένη στεφανιαία νόσο. Η ολοκληρωμένη φροντίδα περιλαμβάνει:
  • την εκπαίδευση των ασθενών σε θέματα που αφορούν τη νόσο
  • τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου
  • τον έλεγχο επίτευξης των στόχων της θεραπείας
  • την εκπαίδευση των ασθενών για την ανάγκη συμμόρφωσης με τις οδηγίες και τακτικής παρακολούθησης
  • την εκπαίδευση για τα σημεία και τα συμπτώματα εξέλιξης της νόσου. Ο τακτικός καρδιολογικός έλεγχος των ασθενών με στεφανιαία νόσο περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, τον εργαστηριακό έλεγχο, το ΗΚΓ, το υπερηχογράφημα καρδιάς και, όπου ενδείκνυται, δοκιμασίες για τον έλεγχο ισχαιμίας (σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, υπερηχογράφημα με φαρμακευτική φόρτιση – stress echo) και, τέλος, στεφανιογραφία. Αναπόσπαστο μέρος της παρακολούθησης αποτελεί η ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής ανάλογα με την κλινική κατάσταση του ασθενή.

  Ειδικό ιατρείο Αρτηριακής Υπέρτασης

  Το αντιυπερταστικό ιατρείο της ΣΤ΄ Καρδιολογικής Κλινικής ασχολείται με την διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση ενός μεγάλου αριθμού ασθενών με συστηματική αρτηριακή υπέρταση και την ανίχνευση των βλαβών των οργάνων-στόχων. Ειδικότερα θα πρέπει να τονισθεί ότι το ιατρείο ασχολείται ιδιαίτερα με την αξιολόγηση και αντιμετώπιση ασθενών με πρωτοδιαγνωσθείσα αρτηριακή υπέρταση, με τη διερεύνηση της αρτηριακής υπέρτασης σε παιδιά και εφήβους αλλά και με τη διερεύνηση τυχόν αιτίων δευτεροπαθούς υπέρτασης στους αντίστοιχους ασθενείς. Το αντιυπερτασικό ιατρείο στελεχώνεται από άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό και η υλικοτεχνική του υποδομή περιλαμβάνει συσκευές 24ωρης καταγραφής της αρτηριακής πίεσης και συσκευές εβδομαδιαίας μέτρησης της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι, η χρήση των οποίων συμβάλλει καταλυτικά στη διαχείριση και σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση των υπερτασικών ασθενών. Συνδέεται άμεσα με το εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας όπου γίνεται η πλήρης αγγειολογική αξιολόγηση των ασθενών και η υπερηχοκαρδιογραφική μελέτη υπερτασικών των ασθενών.

  Ειδικό ιατρείο Λιπιδίων

  To Ιατρείο Λιπιδαιμικών Νόσων της ΣΤ’ Καρδιολογικής Κλινικής ασχολείται με:
  όλο το φάσμα των δυσλιπιδαιμιών ενηλίκων,
  • την συμβουλευτική, την καταγραφή, και την θεραπεία των ειδικών ομάδων του πληθυσμού με ομόζυγο και ετερόζυγο οικογενή δυσλιπιδαιμία
  • την ανίχνευση, καταγραφή και επιμελή ρύθμιση των περιστατικών όπως ορίζουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τα διεθνή πρότυπα με στοιχεία και στρατηγικές βασισμένες σε αποδείξεις.

  Η λειτουργία αυτού του ιατρείου έρχεται να προστεθεί και να λειτουργήσει επικουρικά με τις ήδη υπάρχουσες υψηλού επιπέδου υπηρεσίες των συναφών κλινικών και συνεργατικά με το υψηλού επίπεδου επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό διαφόρων ειδικοτήτων που εμπλέκονται με το ευρύ φάσμα των λιπιδαιμικών διαταραχών.
  Στις λειτουργίες του ιατρείου θα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα :
  • Οικογενής Δυσλιπιδαιμία ( ομόζυγος – ετερόζυγος )
  • Πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη δυσλιπιδαιμιών
  • Ενημέρωση γενικού πληθυσμού
  • Ενημέρωση, καταγραφή, ανίχνευση και πιθανή( όπου χρήζει ) θεραπεία των συγγενών Α’βαθμού ασθενών με εκδηλωμένη καρδιαγγειακή νόσο.
  • Στενή παρακολούθηση πορείας της θεραπείας των ασθενών του ιατρείου (σύγχρονες μέθοδοι)
  • Θεραπεία τελευταίας γενιάς όπου χρήζει ( ενέσιμη θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα)-
  • Συνεργασία με ειδικά Λιπιδαιμικά κέντρα (ημεδαπής και εξωτερικού)
  • Καταγραφή των περιστατικών με δυσανεξία στις στατίνες
  • Πλήρης και λεπτομερής ηλεκτρονική καταγραφή των ανεπιθύμητων ενεργειών από υπολιπιδαιμικά φάρμακα (ενημέρωση ΕΟΦ)

  Ειδικό ιατρείο διακοπής καπνίσματος

  Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Ευθύνεται για το 1/5 των καρδιαγγειακών παθήσεων παγκοσμίως και για το 30-40% του συνόλου των θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο. Σκοπός του ιατρείου είναι:
  • Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος
  • Η συνεργασία των ενδιαφερομένων με τους υπεύθυνους του ιατρείου στην προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος
  • Ο έλεγχος του καρδιο-αναπνευστικού συστήματος για το καθορισμό πιθανής υπάρχουσας βλάβης
  • Η συμπλήρωση ερωτηματολογίου και η κατάταξη των ενδιαφερομένων στην κλίμακα εξάρτησής τους από τη νικοτίνη
  • Η φαρμακευτική αντιμετώπιση της καπνιστικής συνήθειας
  • Η Αντιμετώπιση άλλων παραγόντων (π.χ. παχυσαρκία, άγχος κ.ά.)
  Η παρακολούθηση των ενδιαφερομένων γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τη βαρύτητα της εξάρτησης του, και το βαθμό προσπάθειας.

  Ειδικό ιατρείο Κολπικής μαρμαρυγής

  Στο ιατρείο Κολπικής Μαρμαρυγής της ΣΤ΄ Καρδιολογικής Κλινικής επιδιώκεται η θεραπευτική αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής η οποία περιλαμβάνει: α) τη βελτίωση των συμπτωμάτων, β) τον έλεγχο της καρδιακής συχνότητας, γ) την αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού και δ) την πρόληψη των σοβαρών επιπλοκών που σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή (εμβολικά επεισόδια). Αντιθρομβωτική – αντιπηκτική αγωγή για την πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων χορηγείται σε όλους τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή εκτός από εκείνους που χαρακτηρίζονται ως πολύ χαμηλού κινδύνου (ασθενείς ηλικίας κάτω των 65 ετών με μονήρη κολπική μαρμαρυγή και χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου).

  Ειδικό ιατρείο προαθλητικού ελέγχου

  Ο πλήρης καρδιαγγειακός έλεγχος σε όσους ανθρώπους αθλούνται συστηματικά ή κάνουν πρωταθλητισμό, είναι απαραίτητος και θα πρέπει να διενεργείται λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του αθλητή. Έτσι σε ηλικίες κάτω τον 35 ετών περιλαμβάνεται η λήψη του οικογενειακού και ατομικού ιστορικού, η κλινική εξέταση (ακρόαση, ψηλάφηση των μεγάλων αγγείων),η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και τέλος η λήψη ηλεκτροκαρδιογραφήματος 12 απαγωγών. Εάν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα, τότε ο έλεγχος συμπληρώνεται με δοκιμασία κόπωσης ή άλλες δυναμικές δοκιμασίες (stress echo), υπερηχοκαρδιογράφημα (triplex καρδιάς), 24ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδιογραφήματος (holter), αλλά και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία καρδιάς ή/και καρδιακό καθετηριασμό. Σε ηλικίες άνω των 35 ετών θα πρέπει να εκτιμάται ο συνολικός καρδιαγγειακός κίνδυνος του κάθε αθλητή και να εξετάζεται ανάλογα με αυτόν. Επίσης, ο καρδιαγγειακός έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά 2ετία ή και συντομότερα αν πρόκειται για νεαρό αθλητή που εμφανίζει αυξημένο ρυθμό σωματικής ανάπτυξης (εφηβεία) όπου οι μεταβολές στις σωματομετρικές παραμέτρους είναι έντονες. Στη ΣΤ΄ Καρδιολογική Κλινική ο προαθλητικός ελεγχος πραγματοποιείται από ιατρικό προσωπικό με εξειδικευμένες γνώσεις και πολυετή εμπειρία. Πολλές αθλητικές ομάδες μας έχουν εμπιστευτεί όπως η Εθνική ομάδα ποδηλασίας και η Εθνική ομάδα κωπηλασίας για τον καρδιολογικό έλεγχο των Ελλήνων πρωταθλητών.

  Κέντρο Συστηματικών νοσημάτων

  Ειδικό ιατρείο πνευμονικής υπερτάσεως

  Το Ιατρείο πνευμονικής υπέρτασης και συστηματικών νοσημάτων λειτουργεί με βάση όλους τους σύγχρονους κανόνες λειτουργίας των μονάδων πνευμονικής υπέρτασης και τις Ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες. Εφαρμόζει όλες τις μεθόδους εκτίμησης ασθενών με πνευμονική υπέρταση όπως καθετηριασμός και εκτίμηση αγγειοδραστικότητας, ηχωκαρδιογραφική εκτίμηση, αξονική τομογραφία, δοκιμασία εξάλεπτης βάδισης, καρδιοαναπνευστική κόπωση. Θεραπευτικά εφαρμόζονται όλες οι σύγχρονες φαρμακευτικές μέθοδοι σε μεγάλο αριθμό ασθενών που παραπέμπονται από όλη την Ελλάδα. Το ιατρείο πνευμονικής υπέρτασης και συστηματικών νοσημάτων αποτελεί μια σημαντική διακλινική πρωτοβουλία από τη ΣΤ΄ Καρδιολογική Κλινική, τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, την Πνευμονολογική Κλινική και την Παθολογική κλινική για την διερεύνηση και αντιμετώπιση των ασθενών με πνευμονική υπέρταση.

  Ειδικό ιατρείο Μυοκαρδιοπαθειών

  Οι μυοκαρδιοπάθειες με προεξάρχουσα την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια αποτελούν την κύρια αιτία αιφνιδίου θανάτου στις ηλικίες κάτω των 35 ετών καθώς επίσης και μεταξύ των αθλητών.

  Το ιατρείο μυοκαρδιοπαθειών ασχολείται με την ανίχνευση, καταγραφή, διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών με μυοκαρδιοπάθεια πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή, κληρονομούμενη ή επίκτητη. Η θεραπευτική αντιμετώπιση που εφαρμόζεται είναι βασισμένη πλήρως στις σύγχρονες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες. Γίνεται ενδελεχής καταγραφή του γενεαλογικού δένδρου με έλεγχο των συγγενών Α’ βαθμού και σε συνεργασία με ειδικά κέντρα του εξωτερικού για γονιδιακό έλεγχο
  Το άρτια εξοπλισμένο υπερηχοκαρδιογραφικό εργαστήριο με τη χρήση νεότερων απεικονιστικών τεχνικών, η μαγνητική τομογραφία καρδιάς που έχει τεκμηριωμένη και αποφασιστική σημασία για τη διάγνωση και παρακολούθηση των ασθενών καθώς επίσης και η λειτουργία του τμήματος της καρδιοαναπνευστικής κόπωσης συνεισφέρουν στην ορθή αντιμετώπιση των ασθενών.

  Βασικό συστατικό της αποτελεσματικής λειτουργίας του ιατρείου των μυοκαρδιοπαθειών αποτελεί η άριστη συνεργασία των ιατρών με τους καρδιολόγους των υπολοίπων τμημάτων της ΣΤ΄ Καρδιολογικής κλινικής, όπως του τμήματος Καρδιακής Ανεπάρκειας και της Προληπτικής Καρδιολογίας (προαθλητικού ελέγχου) καθώς επίσης και με τις λοιπές ειδικότητες του ΥΓΕΙΑ, όπως π.χ. τους αιματολόγους για την αντιμετώπιση ειδικών μυοκαρδιοπαθειών, της αιμοσιδήρωσης ή άλλων διηθητικών νοσημάτων (αμυλοείδωσης).

  Ειδικά πακέτα νοσηλείας

  Όλα τα πακέτα νοσηλείας περιλαμβάνουν πλήρη βιοχημικό και απεικονιστικό έλεγχο ενώ οι ασθενείς νοσηλεύνται σε εξειδικευμένη καρδιολογική μονάδα του Νοσοκομείου και παρακολουθούνται καθ όλη την διάρκεια της παραμονής τους με 24ώρη τηλεμετρική καταγραφή.

  Οι εξετάσεις πραγματοποιύνται από έμπειρους Ιατρούς σε πλήρως εξοπλισμένα και σύγχρονα εργαστήρια.
  Αναλυτικά τα πακέτα:

  • Καρδιακή ανεπάρκεια (διάρκεια νοσηλείας: τρείς ημέρες)
  • Θωρακικό άλγος (διάρκεια νοσηλείας: 1 ημέρα)
  • Κολπική μαρμαρυγή (διάρκεια νοσηλείας: 1 ημέρα)
  • Έμφραγμα του μυοκαρδίου (διάρκεια νοσηλείας: τρεις ημέρες)
  • Συγκοπτικό επεισόδιο (διάρκεια νοσηλείας: 1 ημέρα)
  • Διενέργεια στεφανιογραφίας (ημερήσια νοσηλεία)

  Επιλογές Απορρήτου

  Μπορείτε να ορίσετε τις προτιμήσεις σας συγκατάθεσης και να προσδιορίσετε με ποιους τρόπους θέλετε να χρησιμοποιούνται τα δεδομένα σας σύμφωνα με τους παρακάτω σκοπούς. Μπορείτε να ορίσετε τις προτιμήσεις σας για εμάς, ανεξάρτητα από αυτές για τους τρίτους συνεργάτες μας. Κάθε σκοπός συνοδεύεται από μια περιγραφή, ώστε να γνωρίζετε με ποιους τρόπους χρησιμοποιούμε, εμείς και οι συνεργάτες μας, τα δεδομένα σας.

  Για λόγους απόδοσης και ασφάλειας χρησιμοποιούμε το Cloudflare
  ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ
  Το Cloudflare χρησιμοποιεί τα cookies _cflb, _cf_bm και _cfduid για να μεγιστοποιήσει τους πόρους δικτύου, να διαχειριστεί την επισκεψιμότητα και να προστατεύσει τους ιστότοπους των πελατών μας από κακόβουλη επισκεψιμότητα.

   

  Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε το προσαρμοσμένο περιεχόμενο.

   

  Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τον κώδικα παρακολούθησης του Google Analytics.
  Το Google Analytics είναι ένα εργαλείο που βοηθά τους ιδιοκτήτες ιστοτόπου να μετρήσουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με το περιεχόμενο του ιστότοπου. Καθώς ένας χρήστης περιηγείται σε ιστοσελίδες, το Google Analytics παρέχει ετικέτες JavaScript (βιβλιοθήκες) για τους ιδιοκτήτες ιστοτόπων για την καταγραφή πληροφοριών σχετικά με τη σελίδα που έχει δει ο χρήστης, για παράδειγμα, η διεύθυνση URL της σελίδας. Οι βιβλιοθήκες JavaScript του Google Analytics χρησιμοποιούν τα cookies HTTP για να "θυμούνται" τι έχει κάνει ένας χρήστης σε προηγούμενες σελίδες / αλληλεπιδράσεις με τον ιστότοπο.

   

  Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τις γραμματοσειρές Google.
  Οι Γραμματοσειρές Google καταγράφουν αρχεία των CSS και των αιτημάτων αρχείων γραμματοσειράς και η πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα διατηρείται ασφαλής. Οι συνολικοί αριθμοί χρήσης παρακολουθούν πόσο δημοφιλείς οικογένειες γραμματοσειρών είναι και δημοσιεύονται στη σελίδα αναλυτικών στοιχείων. Χρησιμοποιούμε δεδομένα από τον ανιχνευτή ιστού της Google για να εντοπίσουμε ποιοι ιστότοποι χρησιμοποιούν γραμματοσειρές Google. Αυτά τα δεδομένα δημοσιεύονται και είναι προσβάσιμα στη βάση δεδομένων BigQuery της γραμματοσειράς Google. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις πληροφορίες που συλλέγει η Google και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται και διασφαλίζεται, ανατρέξτε στην Πολιτική Απορρήτου της Google.

   

  Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τους Χάρτες Google.
  Για τους χρήστες του API Χάρτας Ενσωμάτωσης Χαρτών, η Google χρησιμοποιεί ανώνυμα cookies για να καθορίσει τον αριθμό μοναδικών χρηστών του API. Η Google συγκεντρώνει επίσης στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους τύπους λειτουργιών που χρησιμοποιούνται από το προϊόν των Χαρτών.


  Κάντε κλικ για να ενεργοποιήσετε / απενεργοποιήσετε τις ενσωματώσεις βίντεο.
  Οι πάροχοι των βίντεο (π.χ. YouTube, Vimeo) μπορεί να συλλέγουν δεδομένα για τους χρήστες και να κάνουν καταγραφή πληροφοριών που βοηθά να μετρήσουν τον τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με το περιεχόμενο του ιστότοπου. Ενεργοποιώντας τις ενσωματώσεις βίντεο, αποδέχεστε τους όρους χρήσης που αναφέρει κάθε πάροχος στη στην πολιτική απορρήτου του.

  Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.